Články od selka

Domácí kváskový chléb

selka (») | 23. 3. 2019 | přečteno: 694× | komentáře: 2, poslední: 1. 6. 2020
chleba.jpgZákladem pro pečení je kvalitní, životaschopný kvásek ze žitné mouky. Ten můžete buď získat od někoho, kdo si ho pěstuje (najdete na netu na kváskových mapách), nebo si jej lze velmi snadno připravit doma. Návodů, jak na to, je  spousta, stačí pohledat. Vpodstatě jen smícháte v čisté sklenici žitnou (to je důležité!) mouku a nejlépe převařenou vodu. Hustota je ideální jako na lívancové těsto. Poté přikryjete např. mikrotenovým sáčkem, zajistíte gumičkou - a necháte při pokojové teplotě pracovat. Další den kvásek přikrmíte - přisypete opět trochu mouky a přilijete trochu vody, zamícháte, zakryjete. Třetí den totéž - to už by měl být kvásek použitelný i pro pečení. číst dál

Peču pecen:)

selka (») | 9. 4. 2018 | přečteno: 636× | komentáře: 3, poslední: 24. 3. 2019
Před pár lety mě napadlo, že si budu péct vlastní chleba ze žitného kvásku. Hledala jsem na internetu návody ... bylo jich moc, všechny zaručeně ty nejlepší a nejjednodušší. Nedařilo se mi, ať jsme dělala, co jsem chtěla. číst dál

Cesta z města

selka (») | 31. 3. 2018 | přečteno: 541× | komentáře: 1, poslední: 23. 7.
Narodila jsem se před ...ehm ehm ... lety do paneláku, kde jsem vyrůstala, trávila pubertu i studentská léta. Na vysoké jsem se zamilovala a od rodičů se přesunula za svým budoucím manželem - do jiného paneláku. Narodily se mi tu dvě děti. I když mateřství jsem si užívala a materiálně jsem se měla "jako prase v žitě", štastná jsem nebyla. Moje manželství se ukázalo být velkým omylem .... manžel byl orientovaný na materiálno a já se začínala víc a víc obracet k duchovnu a k přírodě. číst dál